Kayseri’nin Develi ilçesinde tüketime sunulan peynirlerde akar varlığının araştırılması
Citation
Solmaz, T. & Karatepe, M. (2020). Kayseri’nin Develi İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (2) , 210-213 . DOI: 10.30607/kvj.710180Abstract
Bu çalışma, Kayseri ilinin Develi ilçesinde tüketime sunulan peynirlerde akar varlığının ortaya çıkarılması ve
bölgenin akar enfestasyonu durumunun saptanması amacı ile yapılmıştır. Araştırma için 2011 Eylül-2012 Şubat
tarihleri arasında Develi ilçesinde toplam 122 tane peynir (39 tane kaşar ve 83 tane tulum peyniri) toplanmış ve
akar varlığı açısından incelenmiştir. Peynir numuneleri peynirlerin renkli, kokuşmuş ve küflü kısımlarından
alınmıştır. Elde edilen peynir örnekleri etiketlenerek farklı petri kutularında ezilmiştir. Daha sonra bunların üzerine
laktofenol çözeltisi eklenerek üstü kapatılmış ve 24 saat süre ile şeffaflaştırılmıştır. Elde edilen preparatlar
stereomikroskop ile incelenmiş ve akarların varlığı araştırılmıştır. Çalışma sonucunda 122 adet peynir
numunesinde akar varlığına rastlanılmamıştır. Sonuç olarak Kayseri’nin Develi ilçesinde peynir akarları ilk defa
araştırılmış olup muayene edilen peynirlerde akar tespit edilmemiştir. Peynirlerde akar varlığının araştırılması, akar
enfestasyonlarından insan sağlığı ve çevrenin korunmasında faydalı olacaktır. The aim of present study was to determine the prevalence of mites in the cheese of Develi district of Kayseri
region and to examine the state of the infestation in the province. The present study detects the presence of mites
in 122 cheese samples (39 Turkish kashar cheese samples and 83 tulum cheese samples) collected between
September 2011 and February 2012. When the samples were taken from the cheese, it was preferred that the
cheese was colored, rotten and moldy. The collected samples were scraped into different petri dishes for each
sample and lactophenol was added to these petri dishes and they were closed and left to become transparent for
24 hours. The petri dishes were examined under a stereo-microscope and the presence of mites was investigated.
These results show that no mites were found in 122 cheese samples analyzed. This is the first study to identify of
mites in the cheese of Develi district of Kayseri region. Also, investigating the presence of mites would be helpful
in the maintaining health of humans and environment against mite infestations.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
13Issue
2URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/52778/710180https://doi.org/10.30607/kvj.710180
https://hdl.handle.net/11630/9375
Collections
- Cilt 13 : Sayı 2 [19]