dc.contributor.advisor | Akdeniz, Bilge | |
dc.contributor.author | Rozykulova, Leyla | |
dc.date.accessioned | 2021-10-13T13:23:47Z | |
dc.date.available | 2021-10-13T13:23:47Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11630/9459 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, ön işlem uygulanmış patlıcan dilimlerinin kuruma ve rehidrasyon durumları incelenmiştir. Bu amaçla dilimlenmiş patlıcanlara üç çeşit ön işlem uygulanıp (ön işlem uygulanmamış örnek (H) - %5 NaCl ve %2 askorbik asit uygulanmış örnek (N) - kaplama çözeltisi uygulanmış (K) örnek) iki farklı sıcaklıkta (60˚C ve 80˚C) kurutulmuştur. Kurutulan örnekler 40˚C ve 60˚C su banyosunda rehidre edilmişlerdir. Örneklerin her birinin rehidrasyon süreleri hesaplanmıştır. Hesaplanan rehidrasyon süreleri sonunda elde edilmiş ürünlerde bazı kalite öğeleri incelenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | In this research, drying and rehydration status of pre-treated eggplant slices were examined. For this purpose, three types of pretreatment were applied to the sliced eggplants (sample without pretreatment (H) - sample with 5% NaCl and 2% ascorbic acid (N) - sample with coating solution applied (K)). The samples were dried at two different temperatures (60˚C and 80˚C). Some quality parameters were compared in the dried samples. The dried samples were rehydrated in 40˚C and 60˚C water bath.
Rehydration times of each sample were calculated. Some quality properties of the products obtained at the end of the calculated rehydration times were examined. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Patlıcan | en_US |
dc.subject | Kurutulmuş sebze | en_US |
dc.subject | Rehidrasyon | en_US |
dc.subject | Kurutma | en_US |
dc.subject | Yenilebilir kaplama | en_US |
dc.title | Farklı ön işlemlerle kurutulmuş patlıcanın rehidrasyon özellikleri | en_US |
dc.title.alternative | The rehydration characteristics of dried eggplant with different pretreatments | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-9502-9193 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 76 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Rozykulova, Leyla | |