Afyonkarahisar amatör çalgıcılar festivali’nin yaylı çalgılar katılımcıları açısından incelenmesi
Abstract
Afyonkarahisar’da 13 yıldır düzenlenmekte olan Amatör Çalgıcılar Festivali birçok öğrencinin çalışmaları sonucu ortaya koydukları ürünler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu festivale müziğe gönül vermiş amatör olarak müzikle ilgilenen bireyler başvuru yapabilmektedir. Her yıl birçok farklı enstrüman çalan bireyler çalışmalarını festivalde sergilemektedir. Genellikle, piyano, yaylı çalgılar (keman, viyolonsel vb.), bağlama, kanun, flüt, gitar, bateri gibi çalgılar ile katıldıkları görülmektedir. Bu festivalde en sık katılım sağlayanların ise yaylı çalgılar ve piyano enstrümanlarını çalanlar olduğu gözlenmiştir. Yaylı çalgıların ise orkestra ve grup çalışmalarına olanak sağlaması ve taşıma kolaylığı bakımından daha yaygın olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle araştırmada yaylı çalgılar alanında katılanların durumu incelenmek istenmiştir. Araştırmada, katılımcıların seviyelerini belirlemeye ve yaş, cinsiyet, eğitim durumu, maddi olanaklar, katıldıkları şehirler, kaç yıldır eğitim almakta oldukları vb. açılarından katılımcıların durumları betimlenmeye ve bu bilgiler ışığında Afyonkarahisar Amatör Çalgıcılar Festivali’nin yaylı çalgılar katılımcı profili tanımlanmaya çalışılmıştır.
Araştırmanın sonucunda yaylı çalgılar enstrümanlarından en çok kemanın tercih edildiği, aile gelir durumu iyi olan bireylerin müzik eğitimine önem verdiği, erkek katılımcıların festivale kız katılımcılara oranla daha az katılım sağladığı ortaya çıkmıştır. Bu çalışma tablolar halinde detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. The Amateur Instrument Festival is of great importance in terms of the products produced by many students. It has been held in Afyonkarahisar for 13 years. Individuals who are interested in music can apply to this festival as an amateur who has a passion for music. Individuals who play many different instruments are able to show their work at the festival. Generally, it is observed that they participate with instruments such as piano, stringed instruments (violin, cello, etc.), baglama, kanun, flute, guitar, drums. It was observed that the most frequently participating instruments in this festival were string instruments and pianos. By the way, it is thought that string instruments are more common in terms of enabling orchestral and group works and ease of carrying. For this reason, the situation of the participants in the field of string instruments was investigated. In the research, the level of participants was determined and age, gender, educational status, financial opportunities, cities they participated in, how many years they have been studying, etc. In terms of this information, the situation of the participants was tried to be described and in the light of this information, the string instrument participant profile of the Afyonkarahisar Amateur Instrument Festival was tried.
At the end of this research, it was found out that violin is the most preferred string instrument, and individuals with good family income value give importance to music education, and male participants participate less in the festival than female participants. This study was analysed in detail in tables.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]