Kültürlerarası evliliklerde çatışma ve uyum: Alanya örneği
Özet
Kültürel etkileşimin önemli bir ortamı olarak aile görülmektedir. Toplumların en önemli kurumlarından biri olan aile, aynı kültürden bireylerin evlenmesiyle oluşabileceği gibi farklı kültürden bireylerin evlenmesiyle de oluşabilmektedir. Nüfusunun yaklaşık %10’u yabancı milliyetten oluşan Alanya’da farklı kültürden evlilik yapmış bireylerin sayısı oldukça fazladır.
Bu çalışmada Alanya’da kültürlerarası evlilik yapmış 35 kişi ile mülakat tekniği kullanılarak, kültürlerarası evliliklerde ortaya çıkabilecek çatışma ve uyum konuları araştırılmıştır. Bulgular, kültürlerarası evliliklerde herhangi bir konu hakkında tamamen çatışma ve uyumun söz konusu olmadığını ve bireylerin daha çok farklı iki kültürü sentezlediğini ortaya koymaktadır. Family is seen as an important medium of cultural interaction. Family, which is one of the most important institutions of the societies, can be formed by marrying individuals from the same culture or by marrying individuals from different cultures. In Alanya, where 10% of the population is of foreign nationality, the number of individuals who have married from different cultures is quite high.
In this study, by using interview technique with 35 people who had intercultural marriage in Alanya, conflict and harmony issues that may arise in intercultural marriages were investigated. Findings reveal that in intercultural marriages, there is no conflict and harmony about any subject and individuals synthesize two different cultures.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/9777Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1691]