Doğrudan dış yatırımların yatırımcı ülke ekonomisi üzerindeki etkileri
Künye
Subaşı Ertekin, M . (2000). DOĞRUDAN DIŞ YATIRIMLARIN YATIRIMCI ÜLKE EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ . Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 2 (1) , 59-74Özet
Uluslararası ekonomik ilişkilerde en karmaşık konulardan olan doğrudan dış yatırımlar, yatırım faaliyeti sırasında sermaye akımının yanı sıra teknoloji, yönetim bilgisi gibi diğer akımları da içerir. Yabancı bir ülkeye giriş yolu olan bu yatırımlar, genellikle çok uluslu şirketler tarafından yapılmaktadır.
Doğrudan dış yatırımların yatırım yapılan ülkelerin ekonomileri üzerinde çeşitli yararları olmakla birlikte yatırımcılar kendi avantajları olmaksızın diğer ülkelere yarar sağlamak amacıyla yatırım yapmazlar. Bu çalışmada, yatırımcı ülke esas alınarak doğrudan dış yatırımların yatırımcı ülke ekonomisi üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Doğrudan dış yatırımlara belli bir gelişim aşamasından sonra karar verilmektedir. Bu kararda en etkili olan unsur ise kar beklentisidir. Bunun yanı sıra yatırım yapılacak ülkenin ekonomik ve politik istikrarı, yabancı sermayeye bakışı, ürünün piyasası gibi unsurlar da yatırım kararını etkilemektedir. Bu yatırımların yatırımcı ülke ekonomisi üzerindeki etkileri ise ödemeler dengesi, yatırımlar, istihdam ve rekabet gücü üzerinde görülmekte ve izlenen döneme göre değişmektedir. Being one of topics very complicated in the international economic relations, the FDI contains various activities as the entrance of the technology and the management information’s that we observe in addition to flux of the capital that occurs at the time of the investment activities.
Although the FDI contributes to the economy of countries invested, without having some considerable advantages, investors don't make an investment in the goal to make contributions in that kind of countries planning for the development projects. In this paper, being taken in example the host (investor) country, are studied the direct effects of FDI on the host country.
The decision about FDI is taken after the evolution of certain phases. In this decision, the more efficient factor is the awaiting for earning profits. Therefore, the investment decisions are influenced by the factors as the politico-economic stability of the country to be invested, its approach toward the foreign capital and the market of the product. The effects of these investments on the economy of host country that are observed on the balance of payments, the investments, the employment and the strength of competition, have being changing according to the follow-up period.
Kaynak
Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi DergisiCilt
2Sayı
1Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/1328https://dergipark.org.tr/tr/pub/akuiibfd/issue/61141/908455
Koleksiyonlar
- Cilt 2 : Sayı 1 [18]