Yazar "Kara, Recep" için listeleme
-
Afyon Tulum Peynirinin Mikrobiyolojik ve Fiziko-Kimyasal Özellikleri ile Laktik Asit Bakteri Dağılımlarının Belirlenmesi
Kara, Recep; Akkaya, Levent (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2015)Yapılan bu çalışmada Afyonkarahisar ilinde üretilen Afyon Tulum Peyniri’nin mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özellikleri ile peynirde bulunan laktik asit bakterileri araştırılmıştır. Sonuç olarak; toplam aerob mezofilik ... -
Afyonkarahisar ilinde satışa sunulan tavuk eti ve sakatatlarında salmonella spp. varlığının belirlenmesi
Doğada yaygın olarak bulunan Salmonella etkenleri, insan ve hayvanlarda perakut septisemi, akut ve kronik enteritis ile karakterize infeksiyonlara yol açmakta olup hayvanlar arasında bulaşma eğiliminin hızlı olması nedeniyle ... -
Afyonkarahisar ilinden toplanan manda ve inek sütlerinde listeria türlerinin varlığının belirlenmesi
Listeria spp. doğada yaygın olarak bulunmakta ve halk sağlığı açısından önemli derecede risk oluşturabilmektedir. Bu bakteriler mastitisli hayvanlar, hijyenik olmayan sağım ekipmanları, transport veya depolama esnasında ... -
Afyonkarahisar’da tüketime sunulan ambalajlı ve ambalajsız dondurma örneklerinin mikrobiyolojik kalite parametrelerinin araştırılması
Acaröz, Ulaş; Kara, Recep; Gürler, Zeki; Soylu, Ali; Küçükbüğrü, Nurtaç (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 31.03.2023)Dondurma, yaygın olarak tüketilen yüksek besin değerine sahip bir süt ürünüdür. Bu çalışmada Afyonkarahisar'da pazarlanan ambalajlı dondurma (n:40) ve ambalajsız dondurma (n:40) örneklerinin mikrobiyolojik kalitesi ... -
Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kokoreçlerin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi
Kara, Recep; Aslan, Savaş; Yaman, Hilmi; Akkaya, Levent (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2013)Kokoreç ülkemizde günlük olarak üretilen ve tüketilen geleneksel bir üründür. Yapılan bu çalışmada, Afyonkarahisar’da tüketimine sunulan kokoreçlerin mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıyla 10 farklı satış noktasından ... -
Afyonkarahisar’dan toplanan çiğ manda sütlerinde Salmonella SPP. varlığının araştırılması
Gıda kaynaklı önemli bir patojen ve zoonoz olan Salmonella spp. et, yumurta, peynir ve çiğ süt gibi hayvansal gıdaları kontamine ederek gıda kaynaklı salgınlara neden olabilmektedir. Yapılan bu çalışmada Afyonkarahisar'da ... -
Çiğ köftelerde (etsiz) mevsime bağlı aflatoksin b1, toplam aflatoksin (b1+b2+g1+g2) ve okratoksin a varlığının araştırılması
Çiftçi, Elif Reyyan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 12.07.2021)Çiğ köfte, ülkemizde severek tüketilen geleneksel bir üründür. Ticari üretimde kıyma kullanımı yasak olup, genel olarak ince kıyılmış bulgur ve baharatların karıştırılmasından oluşur. Bileşimine giren bulgur ve baharatların, ... -
Diyet kliniğine başvuran bireylerin gıda katkı maddelerine karşı tutum ve davranışlarının araştırılması
Or, Merve (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 12.07.2021)Sağlığın temelini oluşturan en önemli unsurlardan biri sağlıklı beslenmedir. İnsanların büyüme ve vücudunun gerekli işlevleri yerine getirebilmesi, dış etkenler ve hastalıklarda immün sistemin dayanıklı olabilmesi adına ... -
Doğal Koşullarda ve Isıl İşlemi Uygulanarak Üretilen Türk Sucuklarında Salmonella Typhımurıum’un Gelişimi
Kara, Recep (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2007)Yapılan bu çalışmada doğal koşullarda ve ısıl işlem uygulanmış Türk sucuklarında S. typhimurium’un canlı kalma süresi araştırılmıştır. Bu amaçla hazırlanan sucuk hamuruna 104 kob/g ve 106 kob/g düzeylerinde S. typhimurium ... -
Farklı Oranlarda Manda Eti Kullanılarak Üretilen Sucukların Olgunlaşma ve Depolama Aşamalarındaki Bazı Özelliklerinin Araştırılması
Kara, Recep; Akkaya, Levent; Gök, Veli; Gürler, Zeki; Müdüroğlu, Raziye (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012)Yapılan bu çalışmada, farklı oranlarda (A: %100 sığır eti, B: %75 sığır + %25 manda eti, C: %50 sığır + %50 manda eti ve D: %100 manda eti) manda eti kullanılarak sucuk üretilmiştir. Olgunlaştırma süresi sonunda sucuk ... -
Fermente sucuk kalite özellikleri üzerine farklı propolis türlerinin etkisinin araştırılması
Sadıgzade Zengin, Zeyneb (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 08.08.2024)Türkiye’de fermente sucuk et ürünleri içerisinde insanların beğenerek tükettiği fermente gıdadır. Fermente sucuk üretiminde kimyasal katkı maddeleri kullanılmaktadır. Fakat bu kimyasal katkı maddelerinin doğal olmadıkları ... -
Geleneksel bir peynir: Afyon tulum peyniri
Kara, Recep (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012)Ülkemizde bölgesel ve geleneksel farklılıklara göre üretilen ve satışa sunulan birçok peynir çeşidimiz bulunmaktadır. Bu peynirlerimiz içerisinde geleneksel tulum peynirleri önemli yer tutmaktadır. Üretilen tulum peynirlerinin ... -
Geleneksel Bir Peynir: Afyon Tulum Peynirinin Karakterizasyonu ve Deneysel Olarak İnokule Edilen Brucella Abortus ve Brucella Melitensis Suşlarının Üreme ve Canlı Kalma Yeteneklerinin Araştırılması
Kara, Recep (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2011)Yapılan bu çalışmanın ilk bölümünde Afyonkarahisar’da 3 farklı tulum peyniri üreticisine geleneksel metotla imal ettirilen Afyon Tulum peyniri örneği (A, B, C grubu) ve A.K.Ü. Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve ... -
Manda sütlerinde ICP-MS ile metal ve ağır metal seviyelerinin belirlenmesi
Manda sütü, gıda teknolojisinde kullanılan sütler arasında en yüksek yağ oranına sahiptir. Günümüzde egzoz dumanı, atık su ile sulama, endüstriyel ve madencilik faaliyetleri gibi birçok nedenden dolayı toprakta önemli ... -
Somatik hücre sayısının ve mevsimin manda süt kalitesine etkisinin araştırılması
Gürler, Zeki; Karadaş, Erkan; Kozan, Esma; Çelik, Hacı Ahmet; Birdane, Mehmet Fatih; Kara, Recep; Acaröz, Ulaş (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 30.06.2021)Sütün somatik hücre sayısı (SHS), kimyasal kompozisyonu ve mikrobiyolojik kalitesi çiğ sütün genel kalitesi açısından en önemli özelliklerdir. Çalışmamızda manda sütlerinin mevsimsel olarak SHS, kimyasal kompozisyonu ve ... -
Tedavi amaçlı kullanılan bazı bitki çaylarının total antioksidan ve total oksidan aktiviteleri ile mineral içeriğinin araştırılması
Yalçın, Ceyda Nur (Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 28.07.2023)Bu çalışmada Afyonkarahisar ve Kütahya il merkezlerinde aktarlarda/pazarda satışa sunulan tedavi edici amacıyla kullanılan bitkilerde (adaçayı, ıhlamur, kekik, yeşil çay) 20’şer örnek olmak üzere toplam 80 örnekte ağır ... -
Toprak kaplarda üretilen farklı tür yoğurtlarda ağır metal migrasyonunun belirlenmesi
Gürel, Fatma Nur (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 25.01.2024)Bu çalışmada, inek, koyun ve manda sütlerinden çömleklerde yoğurt mayalanmış ve bu yoğurtlardan 2., 4., 6., 8., ve 10. günlerde numune alınarak çömlekten yoğurda geçen Al, Cr, Mn, Fe, Co, Cu, Zn, Cd ve Pb düzeyleri ... -
Toprak kaplarda üretilen farklı tür yoğurtlarda ağır metal migrasyonunun belirlenmesi
Gürel, Fatma Nur (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 25.01.2024)Bu çalışmada, inek, koyun ve manda sütlerinden çömleklerde yoğurt mayalanmış ve bu yoğurtlardan 2., 4., 6., 8., ve 10. günlerde numune alınarak çömlekten yoğurda geçen Al, Cr, Mn, Fe, Co, Cu, Zn, Cd ve Pb düzeyleri ... -
Tüketime hazır bazı gıdalarda enterococcus spp. prevalansı, antibiyotik dirençlilik ve virülens faktörlerinin tespiti
Bu çalışmada tüketime hazır bazı gıdalarda Enterokok türlerinin prevalansı, antibiyotik dirençliliği ve virülans faktörleri belirlendi. Analize alınan 187 gıda örneğinin 112 (%59,9)’sinde 114 Enterococcus spp. izole edildi. ... -
Tüketime sunulan Afyon tulum peynirlerinde aflatoksin m1 seviyesinin mevsimsel olarak araştırılması
Akgül, Merve (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 12.07.2021)Tulum peyniri ülkemizde beyaz peynir ve kaşar peynirinden sonra en çok üretilen ve severek tüketilen bir peynir çeşididir. Süt hayvanlarının Aflatoksin içeren yemlere ile beslenmesine bağlı olarak elde edilen sütler AFM1 ...