• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • AKÜ Yayınları
  • AKÜ Dergileri
  • Kocatepe Veteriner Dergisi
  • 2008
  • Cilt 1 : Sayı 1
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • AKÜ Yayınları
  • AKÜ Dergileri
  • Kocatepe Veteriner Dergisi
  • 2008
  • Cilt 1 : Sayı 1
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Afyonkarahisar’da Satılan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Çalışmalar

Thumbnail

View/Open

Makale Dosyası (590.5Kb)

Date

2008

Author

Akarca, Gökhan
Kuyucuoğlu, Yahya

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada, Afyonkarahisar merkezindeki dondurma satış yerlerinden alınan 50 adet sade dondurma örneğinde toplam mezofil, toplam psikrofil, koliform bakteri ve S. aureus sayıları saptandı. Dondurma örneklerinden % 22’sinin toplam aerobik mezofil bakteri, % 44’ünün koliform bakteri ve % 22 ‘inin S. aureus sayıları yönünden Türk Standartları (TS) 4265 Dondurma Standardında ve Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır değerlerinin üzerinde olduğu belirlendi. Elli adet dondurma numunesinden 23 adedinin (% 46) TS-4265 Dondurma Standardında ve Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır değerlerinin üzerinde olduğu görüldü. Sonuç olarak, incelenen dondurma numunelerinden açıkta satılan örneklerin genellikle hijyenik kalitelerinin istenilen düzeyde olmadığı ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği, paketlenmiş olarak satılan dondurma numunelerinin ise hijyenik yönden standartlara uygun olduğu ve halk sağlığı açısından herhangi bir risk teşkil etmediği kanısına varıldı.
 
In this study, total mesophil, psychrophil coliform group bacteria and S. aureus counts were determined in ice cream consumed in Afyonkarahisar province. Fifty unmixed ice cream samples collected from various shops found in Afyonkarahisar city centre were used as material. Total aerobic mesophil bacteria, coliform bacteria and S. aureus counts were found as 22%, 44% and 22% of the whole samples respectively and that values were not inconformity with the specified limits in the Turkish Food Materials Ice cream Constitution and the Turkish Standars (TS) 4265 Ice cream standards from the point of microbiological acceptability. It was determined that %46 (23 samples) of the all examined samples were not inconformity with the specified limits in the Turkish Food Materials Ice cream Constitution and the TS-4265 Ice cream standards from the point of microbiological acceptability. As a result, this study showed that hygienic quality of unpackaged form ice cream samples were not accepted in terms of hygienic expectations, therefore these products might be potential dangerous for human health. In contrast to uncovered form ice cream, it was determined that the packaged ice cream was meet the hygienic standards and had no risks for the human health.
 

Source

Kocatepe Veteriner Dergisi

Volume

1

Issue

1

URI

http://hdl.handle.net/11630/2158

Collections

  • Cilt 1 : Sayı 1 [15]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@AKÜ

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeCitationInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeCitationInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Afyon Kocatepe University || OAI-PMH ||

Afyon Kocatepe University Library, Afyon, Turkey
If you find any errors in content please report us

Creative Commons License
Afyon Kocatepe University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@AKÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.