• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • AKÜ Yayınları
  • AKÜ Dergileri
  • Kocatepe Veteriner Dergisi
  • 2008
  • Cilt 1 : Sayı 1
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • AKÜ Yayınları
  • AKÜ Dergileri
  • Kocatepe Veteriner Dergisi
  • 2008
  • Cilt 1 : Sayı 1
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Afyonkarahisar’da Satılan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Çalışmalar

Thumbnail

Göster/Aç

Makale Dosyası (590.5Kb)

Tarih

2008

Yazar

Akarca, Gökhan
Kuyucuoğlu, Yahya

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada, Afyonkarahisar merkezindeki dondurma satış yerlerinden alınan 50 adet sade dondurma örneğinde toplam mezofil, toplam psikrofil, koliform bakteri ve S. aureus sayıları saptandı. Dondurma örneklerinden % 22’sinin toplam aerobik mezofil bakteri, % 44’ünün koliform bakteri ve % 22 ‘inin S. aureus sayıları yönünden Türk Standartları (TS) 4265 Dondurma Standardında ve Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır değerlerinin üzerinde olduğu belirlendi. Elli adet dondurma numunesinden 23 adedinin (% 46) TS-4265 Dondurma Standardında ve Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır değerlerinin üzerinde olduğu görüldü. Sonuç olarak, incelenen dondurma numunelerinden açıkta satılan örneklerin genellikle hijyenik kalitelerinin istenilen düzeyde olmadığı ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği, paketlenmiş olarak satılan dondurma numunelerinin ise hijyenik yönden standartlara uygun olduğu ve halk sağlığı açısından herhangi bir risk teşkil etmediği kanısına varıldı.
 
In this study, total mesophil, psychrophil coliform group bacteria and S. aureus counts were determined in ice cream consumed in Afyonkarahisar province. Fifty unmixed ice cream samples collected from various shops found in Afyonkarahisar city centre were used as material. Total aerobic mesophil bacteria, coliform bacteria and S. aureus counts were found as 22%, 44% and 22% of the whole samples respectively and that values were not inconformity with the specified limits in the Turkish Food Materials Ice cream Constitution and the Turkish Standars (TS) 4265 Ice cream standards from the point of microbiological acceptability. It was determined that %46 (23 samples) of the all examined samples were not inconformity with the specified limits in the Turkish Food Materials Ice cream Constitution and the TS-4265 Ice cream standards from the point of microbiological acceptability. As a result, this study showed that hygienic quality of unpackaged form ice cream samples were not accepted in terms of hygienic expectations, therefore these products might be potential dangerous for human health. In contrast to uncovered form ice cream, it was determined that the packaged ice cream was meet the hygienic standards and had no risks for the human health.
 

Kaynak

Kocatepe Veteriner Dergisi

Cilt

1

Sayı

1

Bağlantı

http://hdl.handle.net/11630/2158

Koleksiyonlar

  • Cilt 1 : Sayı 1 [15]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@AKÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKünyeye GöreKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKünyeye GöreKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Afyon Kocatepe Üniversitesi || OAI-PMH ||

Afyon Kocatepe Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Afyon, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Creative Commons License
Afyon Kocatepe Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@AKÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.