Ortaokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Yazılı Anlatımda Fiilimsileri Kullanma Becerileri Üzerine Bir Değerlendirme
Abstract
Bu çalışma 2005 Ortaokul Türkçe Öğretim Programı’nın öğrencilere fiilimsileri kullanma becerisi kazandırma konusundaki yeterlilik düzeyini belirlemek amacıyla yapılmıştır.“2005 Ortaokul Türkçe Öğretim Programı öğrencilere fiilimsi kullanma becerisi kazandırma konusunda yeterli midir?” sorusu araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Ayrıca fiilimsi kullanma becerisinin öğrencilerin cinsiyetine, SBS puanına, toplamda kullandığı fiil sayısına, Türkçe not ortalamasına, ağırlıklı genel not ortalamasına, öğrencilerin toplamda okuduğu kitap sayısına, kurulan toplam cümle sayısına ve yazılı anlatım türüne göre değişiklik gösterip göstermediği sorularına da cevap aranmıştır. Bu soruya cevap bulabilmek için, çalışmanın evrenini oluşturan Ankara İli Çamlıdere İlçesine bağlı Merkez Atatürk Ortaokulunda eğitim görmekte olan ortaokul dördüncü sınıf öğrencilerine anı, deneme, gezi yazısı ve öykü türlerinin, özellikleri öğrencilere hatırlatılarak, belirlenmiş konular doğrultusunda ödevlendirmeler yapılmıştır. Daha sonra elde edilen veriler ışığında değerlendirmelere gidilmiştir.Araştırma örneklemini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında, Ankara İli Çamlıdere ilçesinde öğrenim görmekte olan ortaokul dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.
Araştırma sonucunda 2005 Ortaokul Türkçe Öğretim Programı’nın,yazılı anlatımda fiilimsileri doğru ve yeterli düzeyde kullanma becerisi kazandırma konusunda,yetersiz olduğugörülmüştür.Fiilimsileri kazandırma konusunda kız öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık vardır.Ayrıca SBS puanı yüksek olan, toplamda kullanılan fiil sayısı fazla olan, Türkçe not ortalaması yüksek olan, akademik başarısı yüksek olan, kurduğu toplam cümle sayısı fazla olanve kullandığı sözcük sayısı fazla olan öğrencilerin, fiilimsileri kullanma becerisi yönünden daha yeterli oldukları söylenebilir.
Bu sonuçtan hareketle, Türkçe ders kitaplarında yer alan fiilimsileri etkili ve doğru kullanma becerisi kazandırmaya yönelik etkinlik ve uygulamaların, dil bilgisikonularına ayrılan sürenin artırılması düşünülebilir. Fiilimsi konusunun programa yerleştirilmesinde ve kazanımların belirlenmesinde öğrencinin sözlü ve yazılı anlatımda güncel ihtiyaçların dikkate alınması gerekmektedir.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]