Türkçe Öğretmenlerinin Kelime Öğretim Yöntem ve Tekniklerini Kullanma Düzeyleri Üzerine Bir Araştirma (Afyonkarahisar İli Örneği)
Özet
Bu çalışma, Türkçe öğretmenlerinin literatürde, Türkçe öğretim programlarında ve Türkçe kitaplarında yer alan kelime öğretim yöntem ve tekniklerini kullanma düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Araştırma Afyonkarahisar il merkezinde 10-14 Şubat 2014 tarihleri arasında yapılan Türkçe Öğretmenleri Genişletilmiş Zümre Toplantısı’na katılan 109 Türkçe öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Araştırma için oluşturulan veri toplama aracı 45 maddeden oluşmaktadır. Bu maddelerin her biri için “bilmiyorum, biliyorum ama kullanmıyorum ve kullanıyorum” seçenekleri verilmiştir. Anketin uygulanmasından sonra elde edilen veriler; öğretmenlerin mesleki kıdemi, plan yapma alışkanlığı, mezun oldukları okul türü, kullandıkları kitapların yayınevi, ders verdikleri sınıf/sınıflar değişkenlerine göre betimsel istatistik yapılarak yüzde ve frekans değerleri hesaplanmıştır.
Elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin bütün değişkenler açısından yöntem/teknikleri bilme ve kullanma düzeyleri, yöntem/tekniklerin, programlar ya da kitaplarda yer alma durumuna göre değişmektedir. Öğretmenler, çoğunlukla programlar ve kitaplarda yer verilen yöntem/teknikleri bilmekte ve kullanmaktadır. Uygulama açısından zaman ve emek gerektiren bazı yöntem/teknikler, bazı öğretmenler tarafından bilindiği hâlde kullanılmamaktadır. Ayrıca kelime öğretiminde yöntem/tekniklerin yaygın olarak kullanılıp kullanılmadığı öğretmenlerin tercihlerine etki ediyor olabilir. This study was performed with the aim of determine the Turkish teachers’ usage levels of methods and techniques that takes place in literature, in Turkish teaching programmes and in Turkish books.
The research was performed upon 109 Turkish teachers, participating the Turkish Teachers Elaborated Coterie Meeting on February 10-14 2014, in Afyonkarahisar.
Data collection tool, which created for research, consist of 45 items. For each item, “I don’t know, I know but I don’t use and I use” options were given. After applied the data collection tool, obtained datas were analyzed these variables: Teachers’ professional seniority, scheming habits, type of alma mater, publishing house of using books, teaching grades. Obtained datas were performed descriptive statics, frequency and percentage values were calculated.
According to the obtained findings, teachers’ knowing and using levels of methods/techniques in terms of all the variables depend on method/ techniques’ partaking in books or programme. Teachers mostly know and use method/techniques in programs and books. Methods/techniques, requiring more time and effort, are omitted even though some teachers know. Besides, method/techniques’ mostly whether used at vocabulary instruction may influence teachers’ preferences.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/2772Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]