Afyonkarahisar Koşullarında Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Bazı Süt Verim Özellikleri
Künye
Toksoy, Meryem. Afyonkarahisar Koşullarında Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Bazı Süt Verim Özellikleri. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi,2007.Özet
Bu araştırmada Afyonkarahisar sınırları içindeki iki işletmeye ait 201 Siyah Alaca (Holştayn) ineğin 2004 yılı laktasyon kayıtlarının incelenerek ilde, ırkın laktasyon özellikleri ve bu özelliklere etki eden çevre faktörlerini belirlemek ve yapılacak ıslah çalışmalarına ışık tutmak amaçlanmıştır. En küçük kareler varyans analizlerinin sonucunda laktasyon süt verimi genel
ortalaması 7057,705 ± 170,743 kg olurken pik süt verimi ve direnme gücü ölçüsü olarak süt kontrol verimlerinin varyasyon katsayısı (CV) sırasıyla 34,114 ± 0,537 kg ve 0,317 ± 0,012 saptanmıştır. Đncelenen özelliklerden laktasyon süt veriminine buzağılama mevsiminin etkisi yüksek düzeyde önemli (P<0,01) bulunurken; işletme, laktasyon sırası, ilkine buzağılama yaşı ve buzağılama yaşı faktörlerinin etkileri önemsiz olmuştur. Pik süt verimi ve direnme gücü üzerine laktasyon sırasının etkisinin önemli (P<0,05) olduğu belirlenmiştir. Bu iki özelliğe işletme, buzağılama mevsimi, ilkine buzağılama yaşı ve buzağılama yaşının etkisinin ise önemsiz olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu Siyah Alacalarda laktasyon süt veriminin Türkiye koşullarında iyi düzeyde olduğu ve yapılacak seleksiyon çalışmalarında laktasyon sırası ve buzağılama mevsimi gibi etkisi önemli olabilecek faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiği kanaatine varılmıştır. In this study, data of 201 Holstein cows maintained at two private farms in Afyonkarahisar were used and it was aimed to determine the factors effecting some lactation traits and possibilities for selection. At the end of the least-squares analyses of variance the average lactation milk yield, peak yield and lactation persistency, measured by coefficient of variation, were 7057,705 ± 170,743 kg, 34,114 ± 0,537 kg and 0,317 ± 0,012 respectively. The effects of calving season on lactation milk yield and parity on peak milk yield and persistency were significant (P<0,05). It was concluded that the milk yeild of these Holsteins was higher in the conditions of Turkey and some enviromental factors such as parity and calving season must be considered in a selection.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3809Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]