dc.contributor.advisor | Köse, Mustafa | |
dc.contributor.author | Ozan, Zeki | |
dc.date.accessioned | 2015-04-15T12:32:14Z | |
dc.date.available | 2015-04-15T12:32:14Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/3847 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada yeşil soğan, marul, maydanoz, roka ve tere olmak üzere beş ayrı salata
malzemesinin helmint yumurtaları ile kontaminasyonu araştırıldı. Çalışma materyali
Ankara’da semt pazarlarından, yaş sebze ve meyve halinden ve manavlardan temin
edildi. Yıkanmamış 100 sebze örneğinin yapılan mikroskop muayelerinde 14(%14)
tanesinde helmint yumurtaları teşhis edilmiş, yıkanmış örneklerde ise hiçbir helmint
yumurtasına rastlanmamıştır.
Yıkanmamış örneklerin 2 tanesinde (%2) Toxocara spp., 8 tanesinde (%8)
Taenia spp. ve 4 tanesinde (%4) Ascaris lumbricoides yumurtaları teşhis edilmiştir.
Yıkanmamış örneklerde en yüksek helmint yumurtası oranı (%20) marul
örneklerinde, en düşük helmint yumurtası oranı (%10) yeşil soğan ve tere
örneklerinde bulunmuştur. Taenia spp. yumurtaları en yüksek sayıda (n=101) teşhis
edilen yumurta olmuş, onu Toxocara spp. (n=18) yumurtaları izlemiştir. En az sayıda
teşhis edilen helmint yumurtaları A. Lumbricoides (n=15)’dir. En yüksek (n=36)
helmint yumurtası maydanoz örneklerinde sayılmıştır. En az helmint yumurtası
(n=15) tere örneklerinde sayılmıştır.
Bu sonuçlar göstermiştir ki, yıkanmamış çiğ sebzeler helmint enfeksiyonları
için önemli bir bulaş kaynağıdır ve tüketiciler için önemli bir sağlık riski
oluşturmaktadır. Çiğ olarak tüketilen sebzelerden özellikle yapraklı olanlar
tüketilmeden önce etkili bir şekilde yıkanmalıdır. | en_US |
dc.description.abstract | In this study, the presence and prevalence of helminth eggs on raw vegetables,
including green onions, lettuce, watercress, parsley and garden cress purchassed from
open markets, wholesalers and greengrocers in Ankara, Turkey were determined.
Helminth eggs were detected in 14(%14) of unwashed 100 vegetable samples by
light microscopy whereas no eggs were detected in washed samples.
Helminth eggs detected were Toxocara spp. in 2 (2%), Taenia spp. in 8 (8%),
and Ascaris lumbricoides in 4 (4%) in unwashed samples. The highest level (20%) of
helmint eggs was detected in lettuce samples and the lowest level (10%) of eggs was
detected in both green onion and garden cress samples. Taenia spp. eggs were
recovered to be highest number (n=101), followed by Toxocara spp. (n=18) and A.
Lumbricoides was found to be the lowest number (n=15). The highest helminth egg
number (n=36) was counted in parsley samples and the lowest egg number (n=15)
was in garden cress samples.
These results showed that unwashed raw vegetables are an important
contamination pathway for helminth infections and pose a great health risk for
consumers. Therefore, vegetables particularly leafly ones consumed raw must be
washed well and effectively. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Yeşil Salatalarda Helmint Yumurtalarının Prevalansı | en_US |
dc.title.alternative | Prevalance of Helminth Eggs on Vegetables for Salads | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Klinik Öncesi Bilimler Bölümü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |