Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDilek, Osman Nuri
dc.contributor.authorUysal, Serpil
dc.date.accessioned2015-04-21T13:08:24Z
dc.date.available2015-04-21T13:08:24Z
dc.date.issued2005
dc.date.submitted2005
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/3945
dc.description.abstractBu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi genel cerrahi servisinde yatmakta olan 120 erişkin hastanın beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ve hemşirelerin etkinliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak karşılıklı görüşme yöntemi ile uygulanan 30 soruluk bir anket formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Pearson Korelasyon, One Way ANOVA testleri ve yüzdeleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma hastaların kişisel özellikleri, yeme sorunları nedenleri, yeme sorunlarıyla kimlerin ilgilendiği ve ilgilenmelerini istedikleri, hemşirelerin bu konuda etkinliğini kapsamaktadır. Çalışmamızın sonuçlarına göre; bireylerin beslenme konusunda bilgileri ve hemşirenin etkinliğinde; bireylerin kadın ya da erkek olması, okur-yazar ve meslek durumlarının farklı olması önemli bir rol oynamamaktadır. Ancak evli ve bekar kesim ile 55 ve altı yaş gruplarında olanlarda beslenme konusu ile hemşirelerin etkinlikleri düşük seviyede bulunmuştur. Bu nedenle hastaların beslenme konusundaki bilgi düzeylerinin arttırılması için hemşirelerin beslenme konusunda faaliyetlerini arttırmaları gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractThe purpose of the present study is to determine the nutrition knowledge level of 120 adult hospitalizied patients in Afyon Kocatepe Üniversitesi general surgery serv ice and the effectiveness of nurses’s on the nutrition of the patients. A public survey form including 30 questions was used for collecting the data. Pierson carrelation and One- Way ANOVA tests and percentage method was used for evolution of the collected data. The research contains the personel characteristhics of patients, causes of feeding and whom the patients wonder to concer their feeding problems and effectiveness of nurses. According to results of our research; The difference of the genders, the education levels and the occupations of the patients do not play an important role on the knowledge of nutrition and the effectiveness of nursing services. But the effectiveness of nurses about the nutrition of the patients in the group who is single or married, in other words not widow or widowers, and under 55 years was found low. Because of this, the nurses have to improve themselves in order to increase the knowledge levels of nutrition.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectHemşireen_US
dc.subjectCerrahi Servisien_US
dc.subjectHastaen_US
dc.titlePostoperatif Dönemdeki Hastaların Beslenme Konusundaki Bilgi Düzeyleri ve Hemşirelerin Etkinliğien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Bölümüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster