Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDinç, Reyhan
dc.date.accessioned2019-04-12T13:31:26Z
dc.date.available2019-04-12T13:31:26Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationDinç, R. (2017). Okuma güçlüğü yaşayan öğrencide okuma becerisini geliştirmeye yönelik bir eylem araştırması. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi [Journal of Theoretical Educational Science], 10(2), 320-334.
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/akukeg/issue/29927/328778
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5643
dc.description.abstractBu çalışmada, okuma güçlüğü yaşayan bir öğrencinin bu alandaki yetersizliğinin giderilmesi amaçlanmıştır. Bu süreçte disleksi kavram olarak derinlemesine incelenmiştir. Daha sonra okuma güçlüğünün aşılmasına yönelik geliştirilen yöntem ve tekniklerinden yola çıkılarak bu öğrenci için bir okuma programı uygulanmıştır. Araştırmada, Akyol ve Yıldız (2010) tarafından okuma bozukluğu olan bir öğrencinin okuma ve yazma becerisini geliştirmeye yönelik hazırlanan bireyselleştirilmiş okuma programı kapsamında hazırlanan etkinlik ve ölçme araçları kullanılmıştır. Çalışma, 2014-2015 eğitim öğretim yılında Mersin ilinde yer alan özel bir ilkokula devam eden ilkokul ikinci sınıf öğrencisi ile tüm yıla yayılan yirmi dört haftalık bir süreci kapsamaktadır. Çalışmalar hafta içi her gün 40 dakikalık seanslar halinde gerçekleştirilmiştir. Program sonunda uygulanan tekniklerin amacına ulaştığı, öğrencinin endişe düzeyindeki okuma becerisinin serbest düzeye çıktığı ve ona eşlik eden yazma becerisinin önemli ölçüde geliştiği görülmüştür.en_US
dc.description.abstractThis study aims to eliminate the inability of reading disability of a student having dyslexia. Dyslexia was thoroughly analyzed as a concept throughout this process. Then, a reading program was performed for this student by starting off methods and technics developed to overcome the reading disability. In this study; activity and data instruments, developed in the scope of individualized reading program that was worked out by Akyol and Yıldız (2010) to enhance reading and writing skills of a student having dyslexia, were used. The study involved the four-week period spanning throughout the year with second-year pupils attending at a primary school in 2014-2015 academic years. Surveys have been applied daily throughout 40-minute sessions in every week day. It was seen that at the end of the program, applied techniques reached their target. The student’s reading skill which was on anxiety level has increased the independent level. Moreover, the writing skill which came along with reading skill improved noticeably.
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.5578/keg.27774en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOkumaen_US
dc.subjectBireysel Okuma Programı
dc.subjectDisleksi
dc.subjectOkuma Güçlüğü
dc.subjectReading
dc.subjectIndividualised Reading Programme
dc.subjectDyslexia
dc.subjectReading Disability
dc.titleOkuma güçlüğü yaşayan öğrencide okuma becerisini geliştirmeye yönelik bir eylem araştırmasıen_US
dc.title.alternativeAction research about development of reading and writing skills of dyslexic studenten_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKuramsal Eğitimbilim Dergisien_US
dc.departmentMersin ODTÜ GVO Okulları Öğretmenien_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.startpage320en_US
dc.identifier.endpage334en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster