Farklı Bileşenlerdeki Plastik Ambalajlarda Muhafaza Edilen Bazı Süt Ürünlerinde Mikrobiyal Gelişiminin İncelenmesi
Abstract
Bu tez 2017 güz döneminde üretimi yapılan gıda ile temas eden plastik türlerinden polietilen, polietilen tereftalat, polipropilen plastik ambalaj malzemeleri, cam ve teneke ambalaj ile aynı gıdaların eşit saklama koşulunda gıdaya saklama ömrünü uzun ve daha sağlıklı sunan ambalajı gözlemlemek, kimyasal içeriğini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Plastik ambalaj malzemelerinde en yaygın kullanılan 4 farklı gıda ürünü belirlenmiştir. Kimyasal içeriği farklı olan, gıda ile temas eden; plastik ambalaj, cam ambalaj ve teneke ambalaj kullanılmıştır.
Aynı tür ambalaj malzemesi ve gıda ürünü değiştirilmeksizin +4°C saklama koşullarında karşılaştırma yapılmıştır. Plastik ambalaj malzemelerinde plastikleştiricilerin gıdaya geçişi sonucu, gıda kaynaklı olan mikroorganizmalar belirlenmiştir. Farklı kimyasal yapıdaki ambalajı ile temas eden toplam 24 adet numune gıda örneklerindeki maya-küf, aerob genel canlı, entero bakteriler, mikrokok ve stafilokok mikroorganizmalar damla plak tekniği ile belirlenmiştir. Plastik malzemelerdeki kimyasalların ve plastikleştiricilerin gıdaya geçişi mikrobiyel aktivitelerle yorumlanmıştır.
Gıdaya saklama ömrünü daha uzun ve sağlıklı sunan ambalajın kimyasal içeriği belirlenmiştir. Plastik tüketimine bağlı olarak oluşabilecek potansiyel halk sağlığı riskinin önlenmesi tartışılmıştır. Kimyasal olarak inert olan saklama kaplarının insan sağlığına olumsuz etkileri yorumlanmıştır.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]