Türkiye’de Üretilen Mineralli Suların Fizikokimyasal Ve Mikrobiyolojik Özellikleri
Abstract
Bu araştırmada, Kaynağı ülkemizde bulunan ve piyasaya arz edilen mineralli sularda fiziksel (bulanıklık), kimyasal (toplam sertlik, bikarbonat, karbonat, pH, iletkenlik, kalsiyum, magnezyum, amonyum, potasyum, sodyum, demir, florür, sülfat, klorür, nitrat, nitrit, bakır, silikat, fosfat, mangan, kurşun, krom, kadmiyum, borat) ve mikrobiyolojik analizler (toplam mezofilik aerobik bakteri, Salmonella, Fekal Streptokok, Pseudomonas aeruginosa, sülfat redükte eden anaeroplar, patojen stafilokoklar, E. coli, total koliform) yapılarak, mineral kompozisyonun farklılıklarının neler olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada Türkiye’de üretilen ve satışa arz edilen 25 mineralli su analize tabi tutulmuştur. Mineralli toplam mineral madde, bikarbonat, kalsiyum, silikat, magnezyum, sülfat, potasyum, sodyum, klorür, fosfat, toplam sertlik, demir, florür, nitrit, amonyum, mangan, nitrat, bakır, kurşun, krom, borat, bulanıklık, iletkenlik, pH ve toplam mezofilik aerob bakteri değerleri anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir (p<0,01). Karbonat, kadmiyum, Salmonella, Fekal Streptekok, Pseudomonas aeruginosa, sülfat redükte eden anaeroplar, E.coli, total koliformlar ve patojen stafilokoklar değerlerinde ise önemli farklılıklar saptanmamıştır (p>0,1). Türkiye’de üretilen mineralli suların toplam mineral madde miktarları yüksek değerlerdedir. Türkiye’de üretilen mineralli suların toplam mineral madde miktarlarının ortalaması 2104,74 mg/L’ dir. 25 mineralli su örneğinin 16 tanesi 1500 mg/L’den daha fazla mineral içeriğine sahip zengin mineralli su sınıfındadır. Toplam mineral içeriğini oluşturan anyon ve katyon değerlerine göre Türkiye’deki mineralli sular Bikarbonat (ort: 1385,63 mg/L), Sodyum (ort: 217,03 mg/L), Kalsiyum (ort: 185,64 mg/L) Magnezyum (ort: 94,3 mg/L) ve Sülfat (ort: 93,7 mg/L) yönünden zengin karakterdedir. Türkiye’de üretilen mineralli sular ortalama olarak 62,4 mg /L Klorür, 45,27 mg/L Silikat, 20,56 mg/L Potasyum ve 5,29 mg /L Borat ihtiva etmektedir. Mineral değerleri arasındaki farklılıklar mineralli su kaynaklarının bulunduğu lokasyonlardaki kayaçlar ve topografik yapı ile ilişkili olarak farklılıklar arz etmektedir. Borat parametresinin yüksek ölçüldüğü lokasyonlar Bor yataklarına yakın olan Eskişehir ve Afyon civarındaki mineralli sulardır. Türkiye’de üretilen mineralli sular, zengin mineral içeriğine sahip olmasından dolayı kişi başı yıllık tüketim miktarları arttırılarak günlük mineral ihtiyacının karşılanmasında tercih edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]