Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÇağlar, Abdullah
dc.contributor.authorTaner, Elif
dc.date.accessioned2019-05-29T11:15:02Z
dc.date.available2019-05-29T11:15:02Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/6346
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı Afyonkarahisar ilinde tüketilen cevizlerin aflatoksin miktarını ölçmek ve aflatoksin konsantrasyonunun standartların içinde olup olmadığı ve halk sağlığını tehlikeye sokacak seviyelerde olup olmadığını değerlendirmektir. Ceviz numuneleri ocak, şubat ve mart aylarında ceviz toplanmış ve aflatoksin analizleri Elisa yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Afyaonkarahisar da tüketilen cevizlerdeki % 36,67’ sinde aflatoksin kontaminasyonuna raslanımış ve % 16.7’ sinin aflatoksin değerinin yasal sınırı aştığı belirlenmiş ve bu değerler 5.14- 27.49 μg/ kg arasında ölçülmüştür. Kabuklu cevizlerin %33.33’ ünde aflatoksin kontaminasyonuna raslanırklen, % 8.33’ ünün yasal sınırı aştığı belirlenmiştir. Kabuksuz cevizlerde ise % 38. 9’ unda aflatoksin kontaminasyonuna raslanırken, % 16.7’ sinin aflatoksin değeri yasal sınırı aştığı belirlenmiştir. Kabuklu cevizlere kıyasla kabuksuz cevizlerde aflatoksin kontaminasyonuna raslama sıklığının ve aflatoksin miktarının yasal sınırı aşma sıklığının daha yüksek olduğu bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThe aim of this research was to determine of the levels aflatoxin in the walnuts which are consumed in the Afyonkarahisar province, and checking whether the concentrations of aflatoxin are in the norms or not, and the levels of aflatoxin are threatening the public health or not. The samples are collected in January, February, and March months and the concentration of the aflatoxin is measured by the Elisa method. In the light of the measurements, aflatoxin contamination was presence in the 36.67% of the walnuts and 16.67% of these exceed the legal aflatoxin limits and the aflatoxin levels were between 5.14- 27.46 μg/ kg in the walnuts which are consumed in Afyonkarahisar province. Aflatoxin contamination was presence in % 33.3 of walnut with shell and % 8.3 of these exceed the legal borders. Aflatoxin contamination was presence in % 38.9 of walnut without shell and % 16.7 of these exceed the legal borders. In addition to this , the frequency of presence of the aflatoxin contamination and the frequency of exceeding the legal borders are higher in walnuts without shell compared by the walnuts with shell.
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAflatoksinen_US
dc.subjectCeviz
dc.subjectSağlık
dc.titleAfyonkarahisar ilinde tüketilen cevizlerin aflatoksin içeriği açısından incelenmesien_US
dc.title.alternativeThe determination of aflatoksin content on walnuts in Afyonkarahisar Provinceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage49en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster