dc.contributor.advisor | Çağlar,Abdullah | |
dc.contributor.author | Kara, Hasan Hüseyin | |
dc.date.accessioned | 2019-05-29T11:15:04Z | |
dc.date.available | 2019-05-29T11:15:04Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/6347 | |
dc.description | The purpose of this research to determine the characteristics of organic milk, produced
in Türkiye, in terms of linoleic acid, α-linolenic acid, CLA, arachidonic acid, EPA, DPA
DHA and emphasive the importance of study by Consumer health and national income.
In this study, organic milk produced in Türkiye was examined for fatty acid
compositions mentioned above. The study was also included conventional milk
produced in Türkiye and both organic and conventional milk produced in Austria for
comparisonal purposes. The analysis of fatty acids were done by gas chromatography
technique. Results rivealed that differences in countries x interactions were found
significant at 1% (p<0,01), organic milk had higher linoleic acid and DHA than all the
other milk types examined; and α-linolenic acid, linoleic acid, EPA, DPA and DHA in
organic milk more higher then conventional milk produced in Türkiye. As a result of the
research, it has been shown that the amount of the DHA in organic milk especially
produced in Türkiye was significantly higher (%0,093) when compare to the
conventional milk produced in Türkiye (%0,006) and organic (%0,008) and
conventional (%0,007) milk produced in Austria. | en_US |
dc.description.abstract | Bu arastırmanın amacı; Türkiye’de üretilen organik sütün sağlık açısından önemli
görülen; linoleik asit, α-linolenik asit, KLA, arasidonik asit, EPA, DPA ve DHA
bakımından üstünlük ve eksikliklerini ortaya koyarak tüketici sağlığı ve ekonomisi
yönünden önemini tespit etmek ve konuyla ilgili yapılacak bilimsel çalısmalara katkıda
bulunmaktır. Bu çalısmada Türkiye’de üretilen organik süt söz konusu yağ asitleri
yönünden arastırılmıstır. Ayrıca referans teskil etmesi bakımından Türkiye’de üretilen
konvansiyonel süt ile Avusturya’da üretilen organik ve konvansiyonel sütlerde
arastırmaya dahil edilmistir. Yağ asitleri analizi gaz kromotografisi tekniği ile
yapılmıstır. Elde edilen bulgulara göre her bir yağ asidi bakımından; ülkeler ve süt
çesitleri açısından farklılık; ülke x süt çesitleri interaksiyonu %1 seviyesinde önemli
(p<0,01) bulunmustur. Türkiye’de üretilen organik süt; linoleik asit ve DHA miktarı
bakımından incelenen tüm sütlere göre, linoleik asit, α-linolenik asit, EPA, DPA ve
DHA miktarları bakımından da Türkiye’de üretilen konvansiyonel süte göre daha üstün
bulunmustur. Türkiye’de üretilen organik süt özellikle DHA miktarı (%0.093)
bakımından, ülkemizde üretilen konvansiyonel sütten (%0,006), Avusturya’da üretilen
organik sütten (%0,008) ve Avusturya’da üretilen konvansiyonel sütten (%0,007)
önemli ölçüde üstün bulunmustur. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Organik süt, yağ asidi, sağlık | en_US |
dc.title | TÜRKİYE DE ÜRETİLEN ORGANİK UHT SÜTÜN SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ YAĞ ASİTLERİ BAKIMINDAN ARASTIRILMASI | en_US |
dc.title.alternative | RESEARCH ON SOME FATTY ACIDS IMPORTANT FOR HEALTH IN ORGANIC UHT MILK PRODUCED IN TÜRKĐYE | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 61 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |