Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÇağlar,Abdullah
dc.contributor.authorKara, Hasan Hüseyin
dc.date.accessioned2019-05-29T11:15:04Z
dc.date.available2019-05-29T11:15:04Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/6347
dc.descriptionThe purpose of this research to determine the characteristics of organic milk, produced in Türkiye, in terms of linoleic acid, α-linolenic acid, CLA, arachidonic acid, EPA, DPA DHA and emphasive the importance of study by Consumer health and national income. In this study, organic milk produced in Türkiye was examined for fatty acid compositions mentioned above. The study was also included conventional milk produced in Türkiye and both organic and conventional milk produced in Austria for comparisonal purposes. The analysis of fatty acids were done by gas chromatography technique. Results rivealed that differences in countries x interactions were found significant at 1% (p<0,01), organic milk had higher linoleic acid and DHA than all the other milk types examined; and α-linolenic acid, linoleic acid, EPA, DPA and DHA in organic milk more higher then conventional milk produced in Türkiye. As a result of the research, it has been shown that the amount of the DHA in organic milk especially produced in Türkiye was significantly higher (%0,093) when compare to the conventional milk produced in Türkiye (%0,006) and organic (%0,008) and conventional (%0,007) milk produced in Austria.en_US
dc.description.abstractBu arastırmanın amacı; Türkiye’de üretilen organik sütün sağlık açısından önemli görülen; linoleik asit, α-linolenik asit, KLA, arasidonik asit, EPA, DPA ve DHA bakımından üstünlük ve eksikliklerini ortaya koyarak tüketici sağlığı ve ekonomisi yönünden önemini tespit etmek ve konuyla ilgili yapılacak bilimsel çalısmalara katkıda bulunmaktır. Bu çalısmada Türkiye’de üretilen organik süt söz konusu yağ asitleri yönünden arastırılmıstır. Ayrıca referans teskil etmesi bakımından Türkiye’de üretilen konvansiyonel süt ile Avusturya’da üretilen organik ve konvansiyonel sütlerde arastırmaya dahil edilmistir. Yağ asitleri analizi gaz kromotografisi tekniği ile yapılmıstır. Elde edilen bulgulara göre her bir yağ asidi bakımından; ülkeler ve süt çesitleri açısından farklılık; ülke x süt çesitleri interaksiyonu %1 seviyesinde önemli (p<0,01) bulunmustur. Türkiye’de üretilen organik süt; linoleik asit ve DHA miktarı bakımından incelenen tüm sütlere göre, linoleik asit, α-linolenik asit, EPA, DPA ve DHA miktarları bakımından da Türkiye’de üretilen konvansiyonel süte göre daha üstün bulunmustur. Türkiye’de üretilen organik süt özellikle DHA miktarı (%0.093) bakımından, ülkemizde üretilen konvansiyonel sütten (%0,006), Avusturya’da üretilen organik sütten (%0,008) ve Avusturya’da üretilen konvansiyonel sütten (%0,007) önemli ölçüde üstün bulunmustur.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOrganik süt, yağ asidi, sağlıken_US
dc.titleTÜRKİYE DE ÜRETİLEN ORGANİK UHT SÜTÜN SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ YAĞ ASİTLERİ BAKIMINDAN ARASTIRILMASIen_US
dc.title.alternativeRESEARCH ON SOME FATTY ACIDS IMPORTANT FOR HEALTH IN ORGANIC UHT MILK PRODUCED IN TÜRKĐYEen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage61en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster