Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorToğrul,İnci Türk
dc.contributor.authorİntepe, Murat
dc.date.accessioned2019-05-31T06:04:18Z
dc.date.available2019-05-31T06:04:18Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/6369
dc.descriptionIn this study, rehydration characteristic of Hacihaliloğlu species of apricot, growth in Malatya province, were investigated. For this aim, apricots, dried in different temperature and pre-treatment application were rehydrated in pure water at different temperature and sugar solution at different concentration. Sulfuring with SO2 gases and K2S2O5+ethyl oleate (EO) , K2S2O5, Na2S2O5 +EO, Na2S2O5 solution were applied as pre-treatment. Pure water and 10-20 % glucose and sucrose solution were used as rehydration medium. Suitability of different Models, given in literature, were investigated for modeling rehydration characteristic of apricot. Usability of models were tested with t-test and goodness of model for experimental data were determined with determination coefficient (R2). It was determined that rehydration velocity of apricots, dried in high drying temperature is higher than dried in low temperature and rehydration capacity of apricot, dried without pretreatment, was obtained as higher values than pretreatments. The effect of pretreatment medium on rehydration capacity of apricot are sorted as K2S2O5+EO > K2S2O5 > SO2> Na2S2O5 +EO> Na2S2O5. An increase were obtained in rehydration capacity of apricot with increasing temperature pure water, used as rehydration medium and rehydration with pure water gave better result than sugar solution. Moisture diffusion coefficient of apricot, rehydrated in different rehydration mediums were calculated between in the range of 1,148x10-10 - 3,49x10-10. All of models (Peleg, Weibull and exponential) are suitable for modeling of rehydration characteristic of apricots, rehydrated in different rehydration medium, however, Weibull model were determined as best model for modeling of rehydration characteristic of apricots rehydrated in different rehydration medium.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Malatya bölgesinde yetişen Hacıhaliloğlu aşı kayısısının rehidrasyon yetenekleri incelendi. Bu amaçla farklı sıcaklıkta ve farklı ön işlem uygulanarak kurutulan kayısılar farklı sıcaklıkta saf su ortamlarında ve farklı konsantrasyonlarda şeker çözeltilerine daldırılarak rehidre edildi. Ön işlem olarak, SO2 ile kükürtleme ve K2S2O5+EO , K2S2O5, Na2S2O5 +EO ve Na2S2O5 çözeltileri ile kükürtleme işlemleri uygulandı. Rehidrasyon ortamları olarak distile su, %10-20 Glikoz ve %10-20 Sakaroz çözeltileri kullanıldı. Rehidrasyon işlemi literatürde yer alan eşitlikler kullanılarak modellendi. Model katsayılarının anlamlılığı ttest ile deneysel veriye uygunluğu R2 ile belirlendi. Yüksek sıcaklıkta kuruyan maddelerin daha hızlı nem kazandığı, ön işlemsiz kurutulan kayısıların ön işlemlilere göre daha fazla rehidre olabildiği görüldü. Ön işlemler rehidrasyon yeteneklerine göre sıralandığında K2S2O5+EO > K2S2O5 > SO2> Na2S2O5 +EO> Na2S2O5 şeklinde bir sonuç elde edilmektedir. Rehidrasyon ortamının sıcaklığının artmasıyla kayısıların daha fazla nem kazandığı ve su ile rehidrasyonun şeker çözeltilerine göre daha iyi sonuç verdiği, şeker çözeltisinin konsantrasyonu arttıkça rehidrasyon yeteneğinin azaldığı görüldü. Rehidrasyon sırasında kayısının nem difüzyon katsayısının çalışılan şartlara bağlı olarak 1,148x10-10 ile 3,49x10-10 aralığında değiştiği görüldü. Kayısının rehidrasyon davranışını açıklamada kullanılan tüm modellerin (Peleg, Weibull ve exponansiyel) anlamlı olduğu ancak Weibull modelinin en iyi uyumu gösterdiği buluındu.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKayısı, rehidrasyon, kurutma, ön işlem, difüzyon katsayısı, modelleme, t-tesen_US
dc.titleFARKLI ŞEKİLLERDE KURUTULMUŞ KAYISILARIN REHİDRASYON YETENEKLERİNİN İNCELENMESİen_US
dc.title.alternativeINVESTIGATION OF REHYDRATION CHARACTERISTIC OF APRICOT DRIED WITH DIFFERENT TECHNIQUESen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage70en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster