dc.contributor.advisor | Toğrul,İnci Türk | |
dc.contributor.author | İntepe, Murat | |
dc.date.accessioned | 2019-05-31T06:04:18Z | |
dc.date.available | 2019-05-31T06:04:18Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/6369 | |
dc.description | In this study, rehydration characteristic of Hacihaliloğlu species of apricot, growth in
Malatya province, were investigated. For this aim, apricots, dried in different
temperature and pre-treatment application were rehydrated in pure water at different
temperature and sugar solution at different concentration.
Sulfuring with SO2 gases and K2S2O5+ethyl oleate (EO) , K2S2O5, Na2S2O5 +EO,
Na2S2O5 solution were applied as pre-treatment. Pure water and 10-20 % glucose and
sucrose solution were used as rehydration medium. Suitability of different Models,
given in literature, were investigated for modeling rehydration characteristic of apricot.
Usability of models were tested with t-test and goodness of model for experimental data
were determined with determination coefficient (R2).
It was determined that rehydration velocity of apricots, dried in high drying temperature
is higher than dried in low temperature and rehydration capacity of apricot, dried
without pretreatment, was obtained as higher values than pretreatments. The effect of
pretreatment medium on rehydration capacity of apricot are sorted as K2S2O5+EO >
K2S2O5 > SO2> Na2S2O5 +EO> Na2S2O5.
An increase were obtained in rehydration capacity of apricot with increasing
temperature pure water, used as rehydration medium and rehydration with pure water
gave better result than sugar solution. Moisture diffusion coefficient of apricot,
rehydrated in different rehydration mediums were calculated between in the range of
1,148x10-10 - 3,49x10-10.
All of models (Peleg, Weibull and exponential) are suitable for modeling of
rehydration characteristic of apricots, rehydrated in different rehydration medium,
however, Weibull model were determined as best model for modeling of rehydration
characteristic of apricots rehydrated in different rehydration medium. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Malatya bölgesinde yetişen Hacıhaliloğlu aşı kayısısının rehidrasyon
yetenekleri incelendi. Bu amaçla farklı sıcaklıkta ve farklı ön işlem uygulanarak
kurutulan kayısılar farklı sıcaklıkta saf su ortamlarında ve farklı konsantrasyonlarda
şeker çözeltilerine daldırılarak rehidre edildi.
Ön işlem olarak, SO2 ile kükürtleme ve K2S2O5+EO , K2S2O5, Na2S2O5 +EO ve
Na2S2O5 çözeltileri ile kükürtleme işlemleri uygulandı. Rehidrasyon ortamları olarak
distile su, %10-20 Glikoz ve %10-20 Sakaroz çözeltileri kullanıldı. Rehidrasyon işlemi
literatürde yer alan eşitlikler kullanılarak modellendi. Model katsayılarının anlamlılığı ttest
ile deneysel veriye uygunluğu R2 ile belirlendi.
Yüksek sıcaklıkta kuruyan maddelerin daha hızlı nem kazandığı, ön işlemsiz kurutulan
kayısıların ön işlemlilere göre daha fazla rehidre olabildiği görüldü. Ön işlemler
rehidrasyon yeteneklerine göre sıralandığında K2S2O5+EO > K2S2O5 > SO2> Na2S2O5
+EO> Na2S2O5 şeklinde bir sonuç elde edilmektedir.
Rehidrasyon ortamının sıcaklığının artmasıyla kayısıların daha fazla nem kazandığı ve
su ile rehidrasyonun şeker çözeltilerine göre daha iyi sonuç verdiği, şeker çözeltisinin
konsantrasyonu arttıkça rehidrasyon yeteneğinin azaldığı görüldü. Rehidrasyon
sırasında kayısının nem difüzyon katsayısının çalışılan şartlara bağlı olarak 1,148x10-10
ile 3,49x10-10 aralığında değiştiği görüldü.
Kayısının rehidrasyon davranışını açıklamada kullanılan tüm modellerin (Peleg,
Weibull ve exponansiyel) anlamlı olduğu ancak Weibull modelinin en iyi uyumu
gösterdiği buluındu. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Kayısı, rehidrasyon, kurutma, ön işlem, difüzyon katsayısı, modelleme, t-tes | en_US |
dc.title | FARKLI ŞEKİLLERDE KURUTULMUŞ KAYISILARIN REHİDRASYON YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ | en_US |
dc.title.alternative | INVESTIGATION OF REHYDRATION CHARACTERISTIC OF APRICOT DRIED WITH DIFFERENT TECHNIQUES | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 70 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |