KEÇİBOYNUZLU TARHANA ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Abstract
Bu araştırmada ülkemizde yetişen, besin değeri zengin ve sağlık açısından yararlı bir
meyve olan keçiboynuzunun, geleneksel bir gıdamız olan tarhanaya ilavesi ile hem yeni
bir ürün elde etmek hem de keçiboynuzu meyvesine yeni bir kullanım alanı oluşturmak
amaçlanmıştır. Bu amaçla keçiboynuzu meyvesi öğütülüp un haline getirilmiş ve %3,
%5 ve %8 oranında tarhanaya ilave edilmiştir. Ayrıca kontrol örneği yapılarak
keçiboynuzunun tarhanaya katkısının etkileri incelenmiştir. Örneklere fiziksel,
kimyasal, fonksiyonel ve duyusal analizler yapılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Sonuç olarak keçiboynuzu unu ilavesinin tarhananın mineral madde miktarını olumlu
yönde etkilediği ve fonksiyonel özellik bakımından daha iyi sonuç verdiği görülmüştür.
Tarhanaya %3 gibi az miktarda keçiboynuzu unu ilave edildiğinde renk, tat ve koku
açısından tüketici tarafından daha çok beğenilen bir ürün elde edilebileceği sonucuna
varılmıştır.
2010,
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]