Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDuman, Erman
dc.contributor.authorKarcıer, Müge
dc.date.accessioned2021-02-16T09:29:02Z
dc.date.available2021-02-16T09:29:02Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/8548
dc.description.abstractBu araştırma kapsamında soğuk sıkım ve sokselet ekstraksiyonu ile elde edilen kenevir tohumu yağlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tespiti için; kuru madde, kül, serbest yağ asitliği, peroksit sayısı, iyot sayısı ve sabunlaşma sayısı analizleri yapılmıştır. Bu doğrultuda kenevir tohumunun; kuru madde, kül, soğuk sıkım ve sokselet ekstraksiyonu yağ miktarları sırasıyla; %95,16, %4,58, %26,80, %37,50 olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan, kenevir tohumu yağlarının soğuk sıkım ve sokselet ekstraksiyonu olmak üzere sırasıyla, peroksit sayısı, serbest yağ asitliği 9,16 – 3,66 meqO2/kg, %2,50 – 3,02 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; kenevir tohumu yağları, dâhili olarak tüketilmek istenirse serbest yağ asitliği ve peroksit değerleri düşürüldükten sonra insan gıdası olarak tüketime uygundur. Yağ asitleri kompozisyonu ile sterol kompozisyonu ve mineral madde miktarı açısından iyi bir gıda kaynağı olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractWithin the scope of this research, to determine the physical and chemical properties of hemp seed oils obtained by cold pressing and socket extraction; dry matter, ash, free fatty acidity, peroxide number, iodine value and saponification number were analyzed. In this direction, cannabis seeds; dry matter, ash, cold pressed and socket extraction oil amounts respectively; It was determined as 95,16%, 4,58%, 26,80%, 37,50%. On the other hand, cold pressed and soxhlet extraction of hemp seed oils, respectively, peroxide number, free fatty acidity respectively; It was determined as 9,16-3,66 meq O2/kg, 2,50%-3,02%. In conclusion; Hemp seed oils are suitable for consumption as human food after their free fatty acidity and peroxide values are reduced if they are desired to be consumed internally. It is determined that it is a good food source in terms of fatty acid composition, sterol composition and mineral substance amount.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKenevir tohumuen_US
dc.subjectCannabis sativaen_US
dc.subjectYağen_US
dc.subjectFiziksel ve kimyasal kompozisyonen_US
dc.titleFarklı ekstraksiyon metotları ile elde edilen kenevir tohum ve yağlarının fiziksel ve kimyasal kompozisyonuen_US
dc.title.alternativePhysical and chemical composition of cannabis seeds and seed oils obtained with different extraction methodsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentMühendislik Fakültesien_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage55en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorKarcıer, Müge


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster