Müziksel işitme okuma ve yazma dersinin ölçme-değerlendirme uygulamaları üzerine
Künye
Özdemir, O . (2019). MÜZİKSEL İŞİTME OKUMA VE YAZMA DERSİNİN ÖLÇME-DEĞERLENDİRME UYGULAMALARI ÜZERİNE . Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi , 5 (9) , 43-64 . DOI: 10.5578/amrj.67910Özet
Bu araştırma, Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dallarında okutulan Müziksel İşitme Okuma ve Yazma Dersinde eğitimcilerin ölçme değerlendirme uygulamalarında kullandıkları yöntemlerin benzer ve farklı yönlerini tespit etmek, konu ile ilgili önerilerde bulunmak amacı ile yapılmıştır.
Araştırma kapsamında Eğitim Fakültesi Öğretmen Yetiştirme Lisans Programlarında var olan MİOY dersi içeriği incelenip kaynaklar tarandıktan sonra geliştirilen yönerge, eğitim fakültelerinde görev yapan tüm Müziksel İşitme Okuma ve Yazma dersi eğitimcilerine gönderilmiştir. Yapılan çalışmaya on dokuz üniversiteden yirmi sekiz eğitimci gönüllü olarak katılmıştır.
Tarama modelinin esas alındığı betimsel olan bu çalışmada anket yolu ile elde edilmiş olan veriler, alanında uzman istatistikçi ile çalışılarak sayısal verilere dönüştürülmüştür. Elde edilen bulgular yorumlandıktan sonra uzman görüşü de alınarak önerilere yer verilmiştir.
Veriler ışığında müziksel işitme, okuma ve yazma derslerinde, eğitimcilerin farklı uygulamalar gerçekleştirdiği ve uygulamaların belli standartlar içerisinde olmadığı görülmektedir. Yapılan araştırmada ortaya çıkan bu probleme ilişkin çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. This research was carried out with the aim of determining the similar and different aspects of the methods used by the educators in the measurement and evaluation practices of the Musical Hearing Reading and Writing class which was taught in the Department of Music Education in Faculty of Fine Arts Education.
Within the scope of the research, the content of MİOY course in Teacher Training Undergraduate Programs of Education Faculty was examined and resources were scanned and the directive was sent to all Musical Hearing Reading and Writing lessons trained in education faculties. Twenty-eight educators from nineteen universities participated as volunteers in the work done.
In this descriptive study, which is based on the survey model, the data obtained by qualitative research techniques were transformed into numerical data by working with a specialized statistician in the field. After the findings were interpreted, the essential suggestions were done by the light of expert opinions.
Within the scope of data, it is seen that through the courses of musical hearing, reading and writing, the trainers perform different pratices and these pratices are not depending on certain standards. In this research, it is aimed to propose a solution for this problem.
Kaynak
Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi “AMADER”Cilt
5Sayı
9Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/amader/issue/43024/521743https://hdl.handle.net/11630/8866
Koleksiyonlar
- Cilt 5 : Sayı 9 [6]
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Türkiye'deki müzik kurumlarına genel bir bakış
Sağer, Turan; Zahal, Onur; Gürpınar, Engin (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 22.09.2020)Bu çalışmada, Cumhuriyetin ilanından itibaren kurulan, hattaevveliyatı Tanzimat devrine kadar uzanan resmî müzik müesseselerininkuruluş, muhteviyat ve değişimlerine temas edilmiştir. Bu kurumlar, tasnifedilirken kronolojik ... -
Mehter müziğine avrupalı bakışı ve mehteranın klasik batı müziği üzerindeki etkileri
Mirzayev, Samir (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 27.01.2021)Araştırmanın amacı Avrupalı’nın Mehter müziğine bakışını, Mehteran’ın Klasik Batı müziği üzerindeki etkisini incelemektir. Kapsamı müzik alanı ile sınırlıdır. Yöntem olarak, çoğunlukla Orta ve Doğu Avrupa kaynaklarının ... -
Güney Afrika’da dini yaşama dair ezgisel ritüellerin gelişim süreci: Tekbir örneği
Gençoğlu, Mehmet Sait Halim (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 27.01.2020)İslâm Dîni, dünyanın çeşitli bölgelerinde kültür, mezhep, sosyal algı gibi nedenlerle birtakım farklılıklar arz ederek yaşanmaktadır. Fakat Güney Afrika’da yaşanan İslâm, sömürgeci-ayrımcı sistemin baskıcı uygulamaları ...